Zijn makelaarskosten onderdeel van de K.K.?

 

Zijn makelaarskosten onderdeel van de k.k.?

Een woning kopen of verkopen, het is een heel proces. Ook dient u een keuze te maken of u wilt samenwerken met een aankoop- of verkoopmakelaar of dat u het zelf allemaal gaat doen. Heeft u gekozen voor professionele hulp en begeleiding? Dan is het logisch dat u graag wilt weten of de makelaarskosten onderdeel zijn van de kosten koper. Wij geven u hier antwoord op.

Makelaarskosten en kosten koper

De wettelijke verplichte kosten bij aan- en verkoop van een woning vallen onder de noemer; kosten koper. Hier kunt u lezen dat het kiezen voor hulp en begeleiding van een makelaar niet verplicht is. (hier verwijzen naar 1.3.1). Makelaarskosten vallen dus niet onder kosten koper. Wilt u weten welke kosten onder kosten koper vallen? Lees onderstaand rustig door.

Bedragen vallend onder kosten koper

Het begrip kosten koper bevat drie bedragen, hieronder beschrijven wij deze bedragen;

  • Overdrachtsbelasting; veelal 2% van de koopsom
  • Inschrijving Kadaster; u bent verplicht om een inschrijving te doen bij het Kadaster. De kosten voor deze inschrijving vallen onder kosten koper.
  • Kosten horend bij de overdrachtsakte; de notariskosten met betrekking tot de overdrachtsakte en de hypotheekakte.

Laat u adviseren door onze makelaar

Wij proberen u zoveel mogelijk informatie te verschaffen aangaande makelaardij. Heeft u nog vragen of begrijpt u iets nog niet helemaal goed? Neem vrijblijvend contact met ons op. Het kopen of verkopen van uw woning is geen alledaagse taak en onze makelaars uit Almere begrijpen dit heel goed. Het is hun werk om u bij het hele proces te begeleiden en te helpen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Almere?