Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Een aankoopmakelaar helpt woningzoekers. Wilt u uw woning verkopen? Dan helpt een verkoopmakelaar u daar graag bij. Wat een verkoopmakelaar allemaal voor u doet, spreekt u van tevoren af. Veelal behoren de volgende taken bij een verkoopmakelaar;

  • Vraagprijs bepalen
  • Woning verkoopklaar maken
  • Overleggen met geïnteresseerden
  • Koopcontract ontwikkelen

Het aannemen van een verkoopmakelaar is heel prettig. Een woning verkopen is niet makkelijk. Het ligt daarnaast aan veel persoonlijke factoren hoe snel de verkoop gaat en welke financiële ruimte u beschikbaar heeft. Hieronder worden de diensten van een verkoopmakelaar verder toegelicht.

Vraagprijs bepalen

Een verkoopmakelaar bekijkt uw woninggegevens in het Kadaster. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar vergelijkbare woningen in uw buurt. Ook wordt er uitgezocht wat de toekomstplannen van uw buurt zijn. Vervolgens spelen uw persoonlijke situatie en wensen ook een rol in de vraagprijs. Heeft u geen haast bij de verkoop? Of juist wel? Dit zijn factoren die meespelen bij het bepalen van de vraagprijs. Zodra dit allemaal duidelijk is stelt de verkoopmakelaar in overleg met u de vraagprijs vast.

Woning verkoopklaar maken

Zodra vastgesteld is voor welk bedrag de woning de markt op gaat, is de volgende stap; het klaar maken van de woning voor verkoop.

De verkoopmakelaar zorgt voor het volgende;

  • Er worden foto’s van uw woning gemaakt.
  • De woning wordt op het internet geplaatst.
  • Veelal wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld.
  • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd.

Hetzelfde als bij een aankoopmakelaar overlegt u vooraf welke diensten u wilt uitbesteden en welke u zelf wilt uitvoeren. Hierboven staan de meest voorkomende werkzaamheden beschreven.

 Overleggen met geïnteresseerden
Het daadwerkelijke verkoopproces begint zodra uw woning op de markt staat. Een verkoopmakelaar gaat met geïnteresseerden in gesprek. Doordat een verkoopmakelaar ervaring heeft op het gebied van mensenkennis en vakmanschap weet de verkoopmakelaar snel genoeg of een partij serieus geïnteresseerd is of niet.

 Koopcontract ontwikkelen

Zodra zich een geschikte partij heeft gemeld onderhoudt de verkoopmakelaar het contact met deze partij en uiteraard houdt de verkoopmakelaar u ook op de hoogte van ontwikkelingen. U bent en blijft altijd diegene die een definitief akkoord geeft op een eindbod. De laatste stap die een verkoopmakelaar vaak uitvoert is; u in contact brengen met de notaris. Daarna zit het werk van een verkoopmakelaar er op.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

Het is niet wettelijk verplicht om samen te werken met een verkoopmakelaar als u uw woning wilt verkopen. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie of u wel of niet met een verkoopmakelaar wilt samenwerken.
Heeft u kennis van de woningmarkt en heeft u alle tijd? Met andere woorden heeft u geen haast met de verkoop van uw woning? Dan is het begrijpelijk als u ervoor kiest om uw woning zelfstandig te verkopen. Heeft u echter haast met de verkoop? Bent u niet op de hoogte van de verschillende social mediakanalen? Dan raden wij u aan om wel in zee te gaan met een verkoopmakelaar.

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Neem gerust contact op met onze makelaars uit de omgeving van Almere. Zij staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Almere?