Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

 Welke diensten levert een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar werkt in de makelaardij en ondersteunt en begeleidt particulieren bij het kopen van onroerend goed. Tijdens de begeleiding helpt een aankoopmakelaar bij het zoeken, bezichtigen en onderhandelen van de aankoop. Er komt namelijk veel bij kijken als er onroerend goed wordt gekocht. U heeft altijd te maken met de zoektocht, de koopakte, afhandeling bij de notaris en de uiteindelijke sleuteloverdracht.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Het is niet verplicht om een aankoop- of verkoopmakelaar in te schakelen bij aankoop of verkoop van onroerend goed. Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is, adviseren wij u wel om een aankoopmakelaar in te schakelen.
Voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar;

  • Het scheelt u veel tijd. De aankoopmakelaar verricht al het zoekwerk voor u.
  • Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de woningmarkt. En weet vaak eerder dan u welke woningen er binnenkort op de markt komen en interessant voor u kunnen zijn.
  • Alles wordt goed op papier gezet door een aankoopmakelaar.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel verbonden met een woning. U krijgt een onafhankelijk en betrouwbaar advies.
  • Een aankoopmakelaar ziet gebreken en is ervaren in goed onderhandelen.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar vraagt een makelaarscourtage, ook wel makelaarskosten genoemd, voor de geleverde diensten. Wij leggen u uit aan welk bedrag u dient te denken en of deze kosten onderdeel zijn van de kosten koper. Wilt u weten of de makelaarskosten aftrekbaar zijn? Wij vertellen het u.
Het verschilt per aankoopmakelaar welk tarief gehanteerd wordt. Onderstaand zijn de meest voorkomende tariefbepalingen;

  • Vast tarief; van tevoren wordt er met u afgesproken welk vast tarief de aankoopmakelaar van u krijgt.
  • Percentage van de aankoopsom; bij deze optie betaalt u bijvoorbeeld 1,5% van de aankoopprijs.
  • Prestatietarief; in dit geval betaalt u de aankoopmakelaar op basis van de prestatie. U vraagt aan de aankoopmakelaar om de deal rond te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs. Lukt het de aankoopmakelaar om onder de vraagprijs te komen? Dan betaalt u bijvoorbeeld 5% over het verschil tussen de vraagprijs en de overeengekomen bedrag.

Makelaarscourtage zijn helaas niet aftrekbaar en vallen niet onder het bedrag van de kosten koper. De kosten voor de notaris en de kosten voor een taxatierapport kunt u wel aftrekken bij de opgaaf van de inkomstenbelasting.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Almere?